
PARISH POLICIES FOR THE ORDER OF CHRISTIAN FUNERALS  

1.  At St. Joseph we try to involve the family in planning the funeral rites.   

2.  All Christ's faithful who have died are to be given a church funeral, including catechumens, 
unbaptized children of Christian parents, non-Catholic spouses of Catholics, and non-Catholics 
whose ministers are not available.   

3.  Deacons or laypersons may also preside at the rites of the Order of Christian Funerals 
according to diocesan norms for celebration in the absence of a priest.  

4.  The funeral Mass is ordinarily celebrated in the deceased's parish church.  It is not to be 
celebrated in the funeral home or at cemetery chapels.  

5.  The funeral Mass may be celebrated on any day except Holy Thursday and the Easter 
Triduum, holydays of obligation, and the Sundays of Advent, Lent, and the Easter season.  

6.  The preferred terminology in the Order of Christian Funerals is either a Funeral Mass or a 
Funeral Service.  Funeral directors and others who make public notice about the celebration of 
Funerals are asked to use the correct terminology.  

7.  Only Christian symbols may be placed on or near the coffin during the Funeral Liturgy in the 
church.  Any other symbols, for example, national flags or flags or insignia of associations, have 
no place in the Funeral Liturgy in the church.  

8.  Whenever possible, the Rite of Committal is to be celebrated at the graveside or 
crematorium, not the cemetery chapel. 

POLICY ON THE PLACE OF FUNERAL MASSES     

The celebration of the Eucharist is the heart of our Catholic faith.  In the long tradition of the 
Church the funeral rites for a Christian include the celebration of the Funeral Mass.  The ritual 
states it this way:  "The Church therefore celebrates the Eucharistic sacrifice of Christ's 
Passover for the dead, and offers prayers and petitions for them.  In communion of all Christ's 
members, the prayers which bring spiritual help to some may bring to others a consoling hope."   

The ordinary place for the celebration of the worship of the people of God is in the physical 
setting of a Church.  This is even more appropriate at the time of the death of a Christian.  It is 
in the Church that we are baptized into the death and resurrection of Christ; in the Church, we 
are confirmed in faith; in the Church, we are nourished with the Eucharist; at the end of our 
journey of faith, it is in the midst of God's family at a Church that we celebrate the mystery of 
Christian death.   

Therefore, it is prohibited to celebrate the Mass of Christian Burial (The Funeral Mass) at 
funeral parlors or at cemeteries.   

 

 

 

 



THE FUNERAL MASS  

The Mass, the memorial of Christ's death and resurrection, is the principal celebration of the 
Christian funeral.  The Funeral Mass includes the Reception of the Body, if this has not already 
occurred, the celebration of the Liturgy of the Word, the Liturgy of the Eucharist, and the Final 
Commendation and Farewell.  

Place: The Funeral Mass is ordinarily celebrated in the parish church (canon 1177, 1).  The 
church is the place where the Christian life is begotten in Baptism, nourished in the Eucharist, 
and where the community gathers to commend one of its deceased members to the Father.   

Timing: Because the Funeral Mass is the central celebration, it should be scheduled for a time 
that permits as many of the Christian community as possible to be present.  The Funeral Mass 
may be celebrated on all days except Holy Thursday and the Easter Triduum, solemnities of 
obligation, and the Sundays of Advent, Lent, and the Easter season.  On these days, the body 
may be brought to the church for a Liturgy of the Word at a convenient time separate from the 
liturgy of the day.  The Funeral Mass should then be offered as soon as possible, at the 
convenience of the family and parish personnel.  (See below, "Memorial Mass/Service.")  

Participation:  Whenever possible, ministers should involve the family in planning the funeral 
Mass, recommending readings, prayers, music, and liturgical ministers.  Ministers should make 
every effort to encourage full and active participation of the family and the entire assembly in the 
celebration. It is not recommended, however, that close family members should proclaim the 
Word.  Wherever possible, the Word should be proclaimed by those specifically trained and 
mandated for this ministry. 

Music:  Parishes are pastorally responsible to provide liturgical music at all Funeral Masses 
(Liturgical Music Today, 31).  A few elements, sung well, should be given priority.  Preference 
should be given to congregational singing of the acclamations, the responsorial psalm, the song 
of farewell at the Final Commendation, and appropriate entrance and communion songs.  An 
organist or other instrumentalist, a cantor, and whenever possible, a choir should be present to 
assist the congregation in singing the songs, responses, and acclamations of the Funeral Mass.  
Recorded music should not replace "live" music, nor should favorite songs of the deceased 
replace liturgically appropriate music.  Music should reflect the themes of the selected readings 
or Christians' hope in the Risen Christ.  

Homily:  A homily based on the readings should always be given at the Funeral Mass, but 
never any kind of eulogy (OCF, 141).  A member or friend of the family may speak in 
remembrance of the deceased before the Funeral Mass begins.   

Christian Symbols:  Through the use of various Baptismal symbols the community shows the 
reverence due to the body, the temple of the Spirit.  

Easter candle:  The paschal candle reminds the faithful of Christ's undying presence 
among them, of his victory over sin and death, and of their share in that victory by virtue 
of their initiation.  The Easter candle may be carried before the body in procession and/or 
be placed near the coffin during the funeral Mass. (OCF, 35)  

Holy Water: Blessed or holy water reminds the assembly of the saving waters of 
Baptism.  Holy water is normally used as part of the Rites of Reception.  If it is not used 
at the entrance, it may be used during the final commendation; it is not used in both.  

Incense:  Incense is used during the funeral rites as a sign of honor to the body of the 
deceased, which through baptism became the temple of the Holy Spirit.  It is also a sign 



of the community's prayers rising to the throne of God.  The priest may incense the gifts 
and the altar, then the body of the deceased, and finally the congregation.  If incense is 
not used during the preparation of the gifts, it may be used during the Final 
Commendation; it is not used in both.  

The pall: This reminder of the Baptismal garment of the deceased may be placed over 
the coffin by the family members, friends, or the minister during the Rite of Reception.  

Other symbols:  A symbol of the Christian life, such as the Book of the Gospels, the 
Bible, or a cross may be place on or near the coffin.  If one of these symbols is used it is 
carried in the procession and is placed on or near the coffin by a family member, friend, 
or the minister at the conclusion of the procession.  Only one such symbol should be 
used.  

Only Christian symbols may rest on or be place near the coffin during the Funeral Mass.  Any 
other symbols, for example, national flags or flags or insignia of associations, have no place in 
the funeral liturgy (OCF, 38, 132).  Fresh flowers, as symbols of the resurrection, can enhance 
the setting of the funeral rites.  They should be used in moderation and not detract from the 
proper Christian symbols.  

Liturgical Color: White vestments are usually worn at the funeral Mass to express Christian 
hope.  

Choice of Texts:  The Church attaches great importance to the reading of the Word of God.  In 
the celebration of the Liturgy of the Word at the Funeral Mass, the Biblical readings may not be 
replaced by non-Biblical readings.  There may be either one or two readings before the Gospel 
reading.  It is preferable to have a different lector for each reading.  The presiding minister 
proclaims the readings only when there are no assisting ministers present.  

Final Commendation:  The Order of Christian Funerals gives a short but effective Rite for the 
Final Commendation at the end of the Funeral Mass or Funeral Service.  An ample time of 
silence follows the invitation to prayer (OCF 172).  The coffin may then be sprinkled with holy 
water and incensed before, during, or after the song of farewell, if not previously done.  The 
song of farewell (OCF, 174) is the most important prayer of the congregation during the Final 
Commendation.  Every effort should be made to facilitate the congregation's full and active 
participation during the song of farewell.  The formula in Order of Christian Funerals, 174, other 
responsorial given in the ritual (OCF 403), or some other song may be used.  This prayer, done 
well, will give the rite of Final Commendation its substance or fullness.  

Procession to the Place of Committal:  The presiding minister or deacon invites the 
congregation to participate in the procession.  If a symbol of the Christian life has been placed 
on the coffin, it is removed at this time.  The procession then begins: the ministers precede the 
coffin, the family and mourners follow.  One or more of the texts given in the ritual (OCF 176) or 
other suitable songs may be sung as the procession leaves the church. 

        FUNERAL SERVICE (WITHOUT MASS)  

In the Funeral Liturgy without Mass the community gathers to hear the message of Easter hope 
proclaimed in the Liturgy of the Word and to commend the deceased to God.  As mentioned 
before, this liturgy may appropriately be called "The Funeral Service."  The Funeral Service 
shares the following elements with the Funeral Mass: Introductory Rites, Liturgy of the Word, 
the Final Commendation, and the Procession to the Place of Committal.  The readings are 
those of the Lectionary for Mass, "Masses for the Dead."  The policy and guidelines given 
above apply here.  



This liturgy may be used for various reasons: (1) when the Funeral Mass is not permitted (on 
solemnities of obligation, on Holy Thursday and the Easter Triduum, and on the Sundays of 
Advent, Lent, and the Easter season); (2) when in some places or circumstances it is not 
possible to celebrate the Funeral Mass before the committal (e.g., if a priest is not available); (3) 
when for pastoral reasons the presiding minister and the family judge that the Funeral Liturgy 
outside Mass is a more suitable form of celebration.  

The Funeral Service is ordinarily celebrated in the parish church, but it may also be celebrated 
in the home of the deceased, a funeral home, chapel of rest, or cemetery chapel.   

In the choice of music for the Funeral Service, preference should be given to congregational 
singing of the acclamations, the responsorial psalm, the song of farewell at the Final 
Commendation, and appropriate entrance and communion songs.  As at Mass, recorded music 
should not replace "live" music, nor should favorite songs of the deceased replace liturgically 
appropriate music.  

The minister who is a priest or deacon wears and alb with stole or a cassock, surplice and stole.  
A cope may be used.  

 

THE RITE OF COMMITTAL 

This Rite is the final act of the faith community in caring for the body of its deceased member.  
By their presence at this rite the community members help the mourners face the end of one 
relationship with the deceased and the beginning of a new one based on prayerful 
remembrance, gratitude, and the hope of resurrection and reunion.  The celebration, whenever 
possible, takes place not in a cemetery chapel but at the open grave, the place of interment, or 
in the crematorium (OCF, 204).  The act of committal takes place either during the Rite or at its 
conclusion to express the full meaning of the rite: that the grave, once a sign of despair, is now, 
through Christ's own death and resurrection, a sign of hope and promise (OCF, 209).  

This Rite has two forms, the Rite of Committal or the Rite of Committal with the Final 
Commendation. The minister follows this latter form when the Final Commendation does not 
take place during the Funeral Liturgy or when no Funeral Liturgy precedes the committal rite. 
(OCF, 205). (See above, on the Final Commendation.)  A hymn or liturgical song may be used 
at the conclusion of the Rite to affirm our hope in God's mercy and in the resurrection of the 
dead (OCF, 214).  The Rite allows for some gesture of final leave-taking; e.g., placing flowers or 
soil on the coffin (OCF, 210).  

The minister may expand the rite for pastoral reasons; e.g., if the Funeral Liturgy has taken 
place either on a previous day or in a different community (OCF, 211).  Should the final 
disposition of the body be delayed for some time, then there may be two celebrations of the Rite 
of Committal, one on the day of the Funeral Liturgy, the second on the day of the actual burial 
or interment.  Reasons for such a delay could be weather, cremation, or a body donated to 
science.  

In the absence of a priest or deacon, a layperson should lead those present in the Rite of 
Committal.  

The Rite has special forms for the committal of ashes and for burial at sea (OCF, 406).  

 



CHILDREN  

The second part of the Order of Christian Funerals provides rites for funerals of infants 
(including unbaptized infants whose parents intended to have them baptized) and young 
children.  The Order of Christian Funerals stresses how overwhelming the death of any infant or 
child can be for the family and points out that the compassionate presence of the community 
reflects the compassionate presence of Christ.  It goes on to suggest that parents who have lost 
children of their own may have a special ministry to the newly bereaved family (OCF, 239-240).  

If children attend the Funeral Rites, those planning the liturgy should plan with these children in 
mind, allowing the children when possible to exercise some of the liturgical roles.  Depending on 
the age and number of the children attending, those planning the liturgy should use the 
recommended adaptations in the Directory for Masses with Children.  Such adaptations include 
having one reading, the Gospel, and taking care that the homilist is a person who can talk with 
children.  

If the child died before being Baptized, the minister does not sprinkle the body with holy water 
and does not use the pall.  In place of these, the Order of Christian Funerals has a brief address 
by the minister (OCF, 249).  The Funeral Liturgy continues in the usual manner.  

CREMATION 

Though the Church prefers the custom of burying the dead, she celebrates her Funeral Rites for 
those who have chosen cremation, unless there is evidence that their choice arose out of an 
anti-Christian motive.  There is presently no Rite for a Funeral Mass celebrated with the ashes 
present; the Order of Christian Funerals presumes that cremation will take place after the 
Funeral Mass. (The Archbishop permits the Funeral Mass in the Church - not in the funeral 
home or funeral chapel - with the ashes present and notes that various texts will need to be 
adapted).  The rites usually held in the cemetery chapel or at the grave may take place in the 
crematorium.  The rite of committal has a special prayer for burying, entombing, or scattering 
the ashes.                                                 

 “MEMORIAL MASS/SERVICE”  

The Funeral Ritual requires a tangible, visual focus.  The presence of the body at the Funeral 
Mass or service provides such a focus.  Under normal circumstances the body should always 
be present at a Funeral Service or Funeral Mass.  “Memorial Services” or “Memorial Masses” 
are not the normal practice within the Archdiocese.  

THE PLACE OF BURIAL  

The Christian ideal, flowing from the Gospel, calls for a simple and reverential burial rite and a 
simple and reverential burial place.  Because the bodies of the deceased were temples of the 
Holy Spirit, they must be treated with reverence and respect.  Cemeteries should be visible 
signs of that reverence and not be ostentatious.  

In the spirit of ecumenism, Christians of other denominations, who request it, should be allowed 
burial in Catholic cemeteries as a testament to common belief in Christ and the resurrection. 

 

 


